ساختمان یکی از مهمترین بناها بشمار می‌رود، بخصوص اینکه کیفیت ساختمان ساخته شده می‌تواند جان یک انسان را در بلایای مختلف همچون سیل، زلزله و یا گودبرداری ساختمان‎های مجاور نجات دهد.

اغلب افرادی که از طریق ساخت و ساز کسب و کار دارند تنها به بالارفتن ساختمان می‌اندیشند و به سایر نکات کیفی و ایمنی ساختمان توجه ندارند. زیرا تمامی این موارد برای آنها خرجی به بار می‌آورد و این با اصول کاری آنها مغایرت دارد. اما اگر این افراد با مهندسین ناظر با وجدانی سر و کار داشته باشند سرمایه‌گذار مجبور می‌شود که تمامی این امور را انجام بدهد. اخیرا ساخت و سازها به سویی پیش می‎رود که از نظر بررسی‎های کیفی وضعیت مطلوبی ندارد. به همین دلیل مسئولان شهرسازی ساختمان‎ها را ملزم به داشتن بیمه کیفی کرده‌اند. داشتن بیمه کیفی به منزله باکیفیت بودن ساختمان مورد نظر است.

لزوم تجهیز ساختمانها به بیمه کیفی

این پیگیری پس از سرنگون شدن ساختمان پلاسکو به صورت جدی انجام می‌شود تا از فجایع بعدی در خصوص کهنه ساخت بودن یا بی کیفیتی مصالح به کار رفته با نظارت‌های مسئولانه جلوگیری شود. طرح بیمه کیفی ساختمان‌ها در حال حاضر در مورد ساختمانهای موجود در کلانشهرها اجرایی می‌شود. با توجه به اینکه تعداد ساختمانهای بلند مرتبه و چندین طبقه‌ای، تازه ساخت یا کهنه ساخت زیاد است باید به بیمه کیفی ساختمان مجهز باشند.
با توجه به بیمه کیفی باید هر ساختمان یک نقشه کامل شامل، فضاهای داخلی، خروجی‎های اضطراری، تآسیسات داخلی و . . . می‎باشد. نظام مهندسی وظیفه تدوین و ثبت آنها در شهرداری‎ها را دارد تا تمامی این اطلاعات به صورت منسجم در آمده و از مشکلات احتمالی جلوگیری شود.

بیمه کیفی
مشکل بعدی کاربری‎های مختلف در ساختمانهای مختلف است. در سالهای ابتدایی ساخت یک ساختمان یک سری کاربری‎ها وجود دارد که با گذشت زمان رفته رفته تغییر می‎کنند و زمانی فرا می‎رسد که کاربری‎های ابتدایی دیگر وجود ندارد. تمامی این تغییرات باید به شهرداری‎ها اطلاع داده شود از فعالیت‎های غیر قانونی خودداری شود. زیرا جریمه‎های سنگینی را به دنبال دارد.

هر ساختمانی باید یک سری اصول ایمنی را در خود داشته باشد، در صورتی که این اصول رعایت نشود از نظر نظام مهندسی مورد تأیید قرار نخواهد گرفت. باید زد و بندها و رشوه‌ها از بین برود و تمامی این تخلفات به شهرداری‌ها علام گردد. شهرداری با برررسی یک سری اصلاحات را در نظر می‌گیرد که اگر پیمانکار ساختمان مذکور تمامی موارد را رعایت کند مورد پذیرش شهرداری قرار می‌گیرد. مثلا هر ساختمانی باید به کپسول آتش نشانی برای جلوگیری از پیشرفت آتش‌های کوچک داخل ساختمان مجهز باشد در غیر این صورت مورد تأیید نظام مهندسی نیست.

زوایای قابل بررسی در بیمه کیفی

بیمه کیفی ساختمان تنها برای ساختمان‌های مسکونی نیست، بلکه ساختمانهای تجاری هم باید به این بیمه کیفی ساختمان مجهز باشند تا حافظ جان و مال مردم شود. بیمه کیفی ساختمان را از تمامی زوایا بررسی می‌کند. اینکه ساختمان ایمنی لازم را داشته باشد، تعداد طبقات متناسب باشد، از نظر ترافیکی وضعیت مطلوبی داشته باشد، کاربری واقعی داشته باشد و . . .

حادثه پلاسکو تنها به دلیلی بی توجهی مسئولان به چنین بنای قدیمی به وقوع پیوست. در صورتی که اگر به هشدارهای لازم توجه می‌شد و اقدامات مختلف جهت افزایش ایمنی این ساختمان انجام می‌شد چنین اتفاقی رخ نمی‌داد. باید تمامی مسئولان بخصوص نظام مهندسی و همچنین شهرداری‌های کلانشهرهای ایران به این موضوع توجه ویژه داشته باشد و از هیچگونه خطایی چشم پوشی نکنند تا دیگر حادثه پلاسکو تکرار نشود.