امروزه به معتادین اهمیت زیادی داده می‌شود و اینکه اعتیاد یک بیماری است به صورت کاملا جدی در حال پیگیری است. در همین راستا مراکزی برای درمان افرادی که اعتیاد دارند در نظر گرفته شده است. این مراکز به کسانی که واقعا می‎خواهند از این وضعیت اعتیاد و کارتن خوابی در بیایند و یک زندگی عادی را تجربه کنند کمک خواهد کرد.

در ایران کسانی که تحت پوشش بیمه قرار دارند از خدمات درمانی و رفاهی خوبی برخوردار هستند. امروزه هزینه‎های درمانی برای افرادی که تحت پوشش بیمه قرار ندارند بسیار بالا است و به خصوص کسانی که اعتیاد دارند نمی‌توانند چنین هزینه بالایی را پرداخت کنند. همچنین دسترسی به کارتن خواب‌ها کمی مشکل است و بیمه شدن آنها روند طولانی را در پیش خواهد داشت.

بر اساس تصمیماتی که در این راستا در نظر گرفته شده این نتیجه حاصل شده که بهتر است هر فردی که اعتیاد دارد و به مراکز ترک اعتیاد مراجعه کرده در همان جا در صورتی که فاقد پوشش بیمه‎ای باشد بیمه سلامت را برای او برگزینند. در واقع تنها جایی که افراد مبتلا به اعتیاد از نظر بیمه‎ای تشخیص داده می‎شوند در مراکز ترک و درمان اعتیاد است. بدین ترتیب شاید چنین قانونی باعث شود افراد معتاد به مراکز درمانی اعتیاد مراجعه کنند و زمانی که فضای آنجا را ببینند و تغییراتی که در دوستان آنها به وجود آمده را مشاهده کنند، خودشان هم متحول شده و برای ترک اعتیاد خود اقدام نمایند. این طرح می‎تواند یک طرح تشویقی برای معتادین کشور محسوب شود.

اعتیاد

اما اگر افراد دوست ندارند که به اماکن ترک اعتیاد مراجعه کنند مراکز بیمه سلامت هم پذیرای این عزیزان هستند و بر اساس مصوبه جدید تمام افرادی که ابتلا به اعتیاد دارند می‎توانند تحت پوشش بیمه سلامت قرار گیرند.

معتادین متجاهر افرادی هستند که علی رغم وجود مراکز درمانی برای ترک اعتیاد آنها و ارائه خدمات برای سلامت هرچه بیشتر، به آنجا مراجعه نکرده و به نوعی ترس از رفتن را دارند. این معتادین متجاهر ممکن است در زیر پل، مناطق انتهایی شهرها به صورت کارتن خوابی زندگی خود را می‎گذرانند. در واقع بیمه سلامت می‎خواهد که افراد مبتلا به اعتیاد دست از چنین رفتارهایی بردارند و به زندگی سالم خود بازگردند. با وجود آنکه مراکز اقامتی یا همان گرم خانه‎ها برای اقامت این افراد وجود دارد باز هم عده‎ای از آنها چنین امکاناتی را نادیده گرفته و به همان شیوه قبلی خود ادامه می‎دهند.

وظیفه شهروندان در قبال معتادین

در صورتی که هر یک از هموطنان عزیز یک کارتن خواب یا افراد اعتیاد متجاهر را در خیابان و اماکن دیگر مشاهده کردند بهتر است که به اورژانس اجتماعی مراجعه کنند. شماره تلفنی که برای تماس و معرفی افراد کارتن خواب در نظر گرفته شده عبارت است از 66762087. تعداد کارتن خواب‎ها در استان تهران بیش از گذشته در حال افزایش است و باید فکری به حال آنها شود. خط دیگر اورژانس اجتماعی برای انتقال افراد مبتلا به اعتیاد و کارتن خواب 123 می‎باشد.

آشنایی با تیم‎های سیار

در تهران تعداد مراکز برای درمان ترک اعتیاد به صورت گذری 140 مرکز است، مراکز شبانه تقریبا در حدود 50 مرکز است . 250 تیم سیار داریم که این تیم‎ها دو نفره هستند. این تیم‌های سیار افراد بهبود یافته‌ای هستند که به تازگی از اعتیاد نجات یافته و محل‌هایی که افرد در آنها به سر می‌برند را می‌شناسند. همین تیم‌ها می‌توانند برخی از معتادین را معرفی کنند. همچنین تیم‌های سیار خدمات رفاهی را در همان محل به افراد کارتن خواب و افراد مبتلا به اعتیاد می‎دهند. در مراکز موجود به آنها غذا داده می‎شود و به راحتی می‎توانند استحمام کنند. به این افراد نکات بهداشتی آموزش داده و خدمات بهداشتی داده می‎شود. گنجایش این مراکز بستگی به زمان دارد که ممکن است مثلا در طول شب به سرعت پر شود.

این سرپناه‎ها به طور متوسط در حدود 40 الی 50 نفر ظرفیت دارند. اما در فصل زمستان این اجازه به افراد داده می‎شود که تعداد بیشتر هم جا داده شوند. مراکز روزانه موجود برای اسکان کارتن خواب‎ها در حدود 150 نفر ظرفیت دارد اما اگر تعداد بیشتری هم مراجعه کنند به آنها خدمات داده می‎شود.