با تصویب دولت پیوند اعضا برای پیوند کبد، قلب، ریه ، روده، پانکراس و مغز استخوان تحت پوشش بیمه قرار می‌گیرد. پیوند اعضا یک مسئله حیاتی برای خانواده بیماران است و از طرفی هزینه این پیوندها هم بسیار بالا می‌باشد. در دولت تدبیر و امید تصمیم بر این گرفته شد تا این خانواده را از غم به دست آوردن پول برای پیوند اعضا فرزندشان رها سازند و تنها فکر آنها دعا برای سلامتی فرزندانشان باشد. به همین دلیل پیوند اعضا و هزینه‌های مربوط به آن تحت پوشش تعهدات بیمه‌ای قرار گرفت.

تقبل بیمه در هزینه‎های پیوند

این طرح چندین ماه است که در کشور عملی شده و عمل‌های مربوط به پیوند اعضا و هزینه‌های هنگفت آن با پوشش بیمه‌ای امکان پذیر است. پیوند اعضا در سه زمینه انجام می‌شود که بیشترین این پیوندها پیوند قرنیه، مغز استخوان و در رده بعدی پیوند اعضای توپر که کبد و کلیه و قلب و ریه و پانکراس و روده می‌باشد مربوط بوده است. از نظر انجام عمل پیوند، ایران در منطقه حرف اول را می‎زند و از جایگاه رفیعی برخوردار است.

هزینه‎های پرداختی مربوط به بیمه

بر اساس تصویبی که در هیأت وزیران صورت گرفت، هزینه‌های مربوط به عمل پیوند اعضا به سه بخش تقسیم شدند. بخشی از این هزینه‎ها مربوط به تیم جراحی و بیهوشی برای این عمل حساس می‎باشد. این هزینه بر عهده وزارت بهداشت است و خانواده بیمار این هزینه را پرداخت نخواهد کرد. هزینه لوازم مورد نیاز در عمل بر عهده هیئت امنای صرفه‌جویی عرضه وزارت بهداشت بهداشت می‌باشد. هزینه بعدی مربوط به اقامت، آزمایشات، تصویربرداری و دارو بر عهده سازمان‎ بیمه‎گر می‎باشد.

در کشور همه چهار بیمه پایه که عبارتند از: سازمان بیمه تأمین اجتماعی، سازمان بیمه سلامت، سازمان بیمه نیروهای مسلح و بیمه کمیته امداد امام خمینی در زمره بیمه‎هایی قرار دارند که باید این هزینه‎ها را برای هر فردی که تحت پوشش آنها قرار دارد، عملی کنند.

پیوند اعضا

تا پیش از این رویداد این هزینه‌ها بین مردم و وزارت بهداشت تقسیم می‌شد که پرداخت این هزینه هم برای مردم سنگین بود. از زمانی که پیوند اعضا تحت پوشش بیمه قرار گرفت و رایگان شد، این هزینه‌ها در اجزای مختلفی تقسیم بندی شد و هزینه هر یک از اجزا هم بین مسئولان اصلی تقسیم شد.

این مصوبه پیش از آنکه اجرایی شود توسط شورای عالی پیوند که خدمات با ارزشی را ارائه داده‌اند به تصویب رسید. اما اجرای کند این پروسه به دلیل تأمین اعتبارات در زمینه‌های مختلف بود که خوشبختانه این مشکل هم برای مردم عزیزمان مرتفع شد.

این نکته هم حائز اهمیت است که پیوند اعضا عملی است حساس و در مراکز دانشگاهی توسط تیم‌های بسیار مجرب انجام می‌شود در نتیجه بیمارستان‌های خصوصی اجازه انجام چنین عملی را ندارند و در نتیجه هزینه انجام این عملها در سرتاسر کشور تقریبا به یک میزان هزینه دارد که آن هم برای مردم رایگان می‎باشد. این شکل ارائه خدمت و تمرکز داشتن بر روی مسائل مختلف در این حوزه توسط شورای عالی پیوند امکان پذیر می‎باشد.

همچنین وظیفه نظارت بر تشخیص و انجام عمل پیوند اعضا بر اساس اولویت‎هایی که تیم‎های معالج در نظر گرفته‎اند، بر عهده وزارت بهداشت می‎باشد که این نظارت بسیار مستمر و پیگیرانه خواهد بود. این عمل تنها در بیمارستان‎های فوق تخصصی و مجهز مربوط به وزارت بهداشت انجام می‎شود و خوشبختانه برنامه‎ای برای توسعه آن هم وجود دارد که به امید خدا عملی خواهد شد.

با بررسی این عمل می‎توان چنین نتیجه گرفت که حساسیت موجود در انجام آن به دلیل حیاتی بودن زندگی یک فرد است. در صورتی که این عمل برای اعضای در نوبت انجام نشود در نتیجه بیماری آنها را از پای در می‎آورد و این می‎تواند مسئله‎ای جدی و حتی مرگ را به دنبال داشته باشد. پیوند دادن عضو درگیر و خارج کردن عضو بدون فعالیت امری نجات دهنده به شمار می‎رود و به همین دلیل توجهات بسیاری بر روی آن وجود دارد. یکی از دستاوردهای مهم در این زمینه افزایش رشد پیوند از طریق جسد می‎باشد که خوشبختانه با فرهنگ سازی‎های صورت گرفته در این زمینه این رشد به دست آمده است.