در سال گذشته به دلیل بارش‌های پی در پی در تهران، محلی که برای نمایشگاه کتاب در نظر گرفته شده بود با مشکل بسیار جدی آبگرفتگی مواجه شد. بسیاری از غرفه‌ها و کتاب‌هایی که در داخل آنها بودند دچار خسارت شدند. کتاب‌ها دیگر قابل فروش و حتی خواندن نبودند و در نتیجه تمامی هزینه‌های موجود یعنی هزینه نشر یک کتاب و هزینه مربوط برای برپایی غرفه از بین رفتند.

تعهداتی که به آنها عمل نشد

در سال گذشته مسئولان مربوطه بازدید به عمل آوردند و قول دادند در سال جاری تمهیداتی بیاندیشند که بتواند ایمنی ساختمان و مقاومت آن در برابر شرایط آب و هوایی بد و بلایای طبیعی بیشتر نمایند. اما چنین کاری صورت نگرفت و همان ساختمان با همان حالت برای نمایشگاه کتاب امسال هم دوباره شروع به کار کرد. این در حالتی است که غرفه داران به دلیل تجربه سال قبل خود نگران تکرار این اتفاق بودند. اما بیمه تنها یک حرف را داشت و اینکه این ساختمان کاملا سالم است و هیج اتفاقی رخ نمی‌دهد. اگر اتفاقی هم رخ دهد خسارت مربوطه را بیمه متقبل خواهد شد!

هزینه‎های غیر ضروری برای مکانی که غرفه‎داران در آن قرار می‌گیرند پرداخت شد. هر غرفه‌داری برای زیباتر جلوه دادن غرفه خود زیبایی‌هایی را هم به آن اضافه نمود تا بتواند بازدیدکننده بیشتری را جلب نماید. در نتیجه فروش بیشتری هم داشته باشد تا بتواند هزینه‎ای که برای این نمایشگاه کتاب خرج کرده را به دست بیاورد. هچنین بزرگترین سود از این کار این است که مردم با کتاب‎های این ناشران هم بیشتر آشنا می‎شوند و فروش آنها در کل کشور افزایش یابد.

نمایشگاه کتاب

مسئولان مربوطه خبر از آن ندارند که باران بهاری قابل پیشبینی نیست و به شدت تند است و لحظه‎ای بعد قطع می‎گردد. با شروع این بارش‎ها در سال 96 در تهران در نمایشگاه کتاب، غرفه‎هایی که استحکام آنچنانی نداشتند و از ایمنی لازم برای مقاومت برخوردار نبودند، در برابر این بارش‎ها نتوانستند دوام بیاورند. راهی که برای عبور آب قرار داده شده بود، مقاومت لازم را برابر آن حجم آب نداشته و به همین دلیل شکست.

تراژدی بارندگی در نمایشگاه کتاب

آب باران به درون غرفه‎ها نفوذ کرد، موتوربرق‎هایی هم که برای روشنایی هرچه بیشتر فضا در نظر گرفته شده بودند، با نفوذ آب به درون آن حالت برق گرفتگی به خود گرفت. یعنی هرکسی به صورت احتمالی به آن برخورد می‎کرد، احتمال برق گرفتن آن خیلی زیاد بود. آب بیشتر غرفه‎ها را فرا گرفت اما ناشرانی که بیشترین خسارت را متحمل شدند عبارتند از: انتشارات حدیث نینوا ،انتشارات براق، انتشارات آبرنگ. این سه انتشارات به دلیل آنکه آب تمام غرفه را فرا گرفته بود، از نظر مالی بسیار خسارت دیدند. امید داشتند تا هرچه زودتر مسئول مربوط به بیمه برای تعیین خسارت‎های مالی به نمایشگاه کتاب بیایند.

مسئولان بیمه در شب به نمایشگاه کتاب آمده بودند، در شبی که بسیاری از موارد خسارتی از غرفه‎ها خارج شده بود. آنها در این حال خسارت را بررسی کردند، در حالی که خسارت‎ها بیش از این میزان بوده و چنین برآوردهایی از انصاف به دور است.

به دلیل آنکه ساختمان مهندسی ساخت نبود و تنها چند دیوار را بر هم بنا نهاندند، این ساختمان حتی برای کمک‎رسانی هم مناسب نبود و آتش‎نشانان به سختی توانستند آب وارد شده را خارج نمایند. در صورتی که اگر برای مسئولان مربوطه ایمنی لازم و رعایت برخی از اصول مهندسی با ارزش بود شاید هیچ وقت چنین اتفاق پی در پی رخ نمی‎داد. با اینحال ممکن است که در سال آینده برای برگزاری نمایشگاه کتاب شاهد کاهش تعداد غرفه‎ها و ناشران باشیم. زیرا برپایی یک غرفه در نمایشگاه کتاب جز ضرر برای ناشران، سود دیگری ندارد.