سال گذشته بیمه ایران با همکاری وزارت ورزش و جوانان برای جلوگیری از خطرات احتمالی در زندگی زنان و همچنین تأمین مالی آنها اقدام به راه اندازی بیمه ازدواج کرد. هدف از راه‎اندازی این بیمه کار خیر در جهت بهبود زندگی زنان مطلقه بود. اما گویی برداشت‎های نامناسبی از طرح بیمه ازدواج صورت گرفته و از آن به نوعی راه افزایش جرأت زنان برای طلاق گرفتن قلمداد شده است.
با وجود این که چنین طرحی پایه‎گذاری شده بود و وعده‎های بسیاری هم از سوی وزارت ورزش در این خصوص داده شده بود تا جوانان را به سمت ازدواج سوق دهد، اما عملا اثری از عمل در این بیمه مشاهده نشده بود. وعده‎هایی همچون مشاوره قبل از ازدواج، كمك‌ هزينه تهيه مسكن، جهيزيه و . . . که تنها در حد همین وعده مانده بود.

بیمه ازدواج از منظر جامعه شناسان

از سوی دیگر این طرح از سوی بسیاری از جامعه شناسان و همچنین اقتصاددانان بزرگ مورد انتقاد قرار گرفت. زیرا به نظر آنان این طرح هیچ مشکلی در زندگی جوانان را حل نخواهد کرد و ما به جای آنکه راه حل ارائه دهیم تنها صورت مسئله را پاک می‎کنیم و باز هم مشکلات اقتصادی، مسکن، تورم و . . . ادامه خواهد داشت. این طرح هیچ فرقی با طرح بیمه عمر ندارد.
انتظارها بر این بود که چنین طرحی که حدود یک سال از حرف و وعده آن گذشته است به خاطره‎ها بپیوندد. اما اینگونه نبوده و با وجود گذشت یک سال هیچ کدام از مسئولان آن را فراموش نکردند و این طرح با آینده نامعلوم را به تأیید رساندند.

در این خصوص محمدرضا رستمي، معاون ساماندهي امور جوانان وزارت ورزش و جوانان برای بار دوم هدف وزارت خانه را از پایه ریزی چنین طرحی اینطور بیان کرد که: بیمه ازدواج جوانان يكي از اقداماتي است كه طي ماه‌هاي گذشته با جديت آغاز شد و اميدواريم تا پايان سال 96 تا سقف يك ميليون نفر از جوانان ايراني تحت پوشش اين بيمه قرار گيرند.
یکی از موضوعات قابل بحث در بیمه جوانان، همانطور که قبلا هم ذکر شد وجود پشتوانه اقتصادی برای زنان مطلقه است. نیت این هدف خیر است اما با وجود چنین شرایطی اگر یک دعوای کوچک بین زن و شوهر رخ دهد زن سریعا تقاضای طلاق می‎دهد، چون می‎داند که در آینده مشکل مالی نخواهد داشت. همین امر از نظر منتقدان این طرح می‎تواند آمار طلاق را بیش از پیش افزایش دهد.
در این راستا سيد‌حسين نبوي، متخصص علوم تربيتي و عضو كميسيون جوانان وزارت ورزش و جوانان خود پيش‌تر از اين، بيمه ازدواج را سبب افزايش درصد طلاق دانسته و مي‌گويد: كسي كه بيمه شود ديگر با خيال راحت هر كاري را انجام مي‌دهد.

بیمه ازدواج

همچنین امان‌الله قرايي‌مقدم، جامعه‌شناس و استاد دانشگاه در گفت‌وگو با «روزنامه جوان» اینطور بیان کرده است:
بیمه ازدواج شرط لازم براي ازدواج هست اما كافي نيست. چراكه علاوه بر ضمانت اقتصادي، مسئله ازدواج و طلاق نيازمند آگاهي است، لذا هرچند كه نفس بيمه بد نيست اما كاهش طلاق با اين امر ميسر نمي‌شود.

نقدی بر بیمه ازدواج

عليرضا عزيزي، جامعه شناس ديگري است كه در گفت‌وگو با «جوان» نگاه نقادانه‌اي به طرح بیمه ازدواج دارد، چنان كه مي‌گويد: بيمه ازدواج به نوعي تزريق منابع مالي براي ازدواج جوانان در آينده است كه به نظر مي‌رسد به منظور مرتفع كردن دغدغه مالي جوانان به منظور ازدواج صورت گرفته است.

وي تسهيل ازدواج جوانان از اين راه را دچار ترديد فاحش ديده و اين سؤال را مطرح كرد كه «تزريق منابع مالي بدون تغيير نگرش و ارزش‌هاي جامعه و خانواده‌ها پيرامون ازدواج و نحوه برگزاري آن، آيا نمي‌تواند خدمتي در راستاي تقويت ارزش‌هاي مادي و تقويت چشم و هم چشمي‌هاي موجود باشد؟»

اين جامعه‌شناس خاطر‌نشان كرد: به نظر مي‌رسد مسئله‌اي كه دست‌اندركاران را به طرح چنين پيشنهادي كشانده است، افزايش هزينه‌هاي ازدواج در سال‌هاي اخير به جهت ساده‌گريزي روز‌افزون خانواده‌ها و رشد مادي‌گرايي و ارزش‌هاي مادي در آنهاست. در اين ميان تزريق پول بدون پشتوانه و تغيير در ارزش‌ها و نگرش‌ها مي‌تواند خدمتي دوباره در راستاي تقويت مادي‌گرايي و افزايش بيشتر هزينه‌هاي ازدواج قلمداد شود.
همه مسئولان، جامعه شناسان، اقتصاددانان و هر آن کس که با این طرح مخالفت دارد از آینده شوم آن خبر می‎دهد و دوست دارند که چنین طرحی به زودی از ذهن‎ها پاک شود. چون به جرأت می‎توان گفت که با چنین تزریق منابع مالی آمار طلاقی که شاید به خاطر عدم تمکن مالی یک زن می‎توانست از بین برود، با این طرح روز به روز افزایش می‎یابد. شاید تنها هدف این طرح افزایش آمار ازدواج باشد و افزایش آمار طلاق هیچ اهمیتی را به دنبال نداشته باشد. امیدواریم این طرح در همان حالت حرف بماند و عملی نشود.

منبع:
http://tnews.ir